+Blog – Yerden Isıtmalı Sistemlerde Parke Döşenirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Yerden Isıtmalı Sistemlerde Parke Döşenirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

agtparke

Soğuk havalarda sıcacık yere basmanın konforu paha biçilemez. Bu sıcak döşeme hissinin tadını çıkarmak için yerden ısıtma sistemini tercih edenlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Ancak yerden ısıtmalı sistem kullanırken parke uygunluğu ile ilgili akıllarda soru işaretleri var.

Tüm parke koleksiyonları yerden ısıtma sistemlerine uygun üretilen AGT, sizler için yerden ısıtmalı sistemlerde parke döşenirken dikkat edilmesi gereken hususları sıraladı: 

1.Ön Hazırlık Süreci

Yerden ısıtma sistemi şapın ya da beton katmanının içinde olabilir. Bu durum laminant parke için sorun teşkil etmez, gönül rahatlığıyla yerden ısıtma kullanabilirsiniz. Her tür yerden ısıtma sistemi için ön hazırlık mutlaka yapılmalıdır. Zemin kuru, yüzey temiz; toz ve kirden arındırılmış olarak, şap atılmaya hazır olmalıdır.

2.Zemin Şapının Atılması

Zemin şapı, laminant parke uygulamasına elverişli olacak şekilde standartlara uygun atılmalıdır (yüzeyde dalgalanma 1 metrede max. 4 mm olmalıdır). Şapın düzgün kurumasını sağlamak için kuruma sürelerine uyulmalıdır. Bu süreler şapın türüne göre farklılık gösterebilir.

3.Ön Isıtma İşlemi Yapılmalı

Yeni bitirilmiş yapılarda mevsim şartlarına göre, beton zeminler için 3 hafta, anhidrit (kalsiyum sülfat şap) zeminlerde 1 hafta dinlendirilmeye bırakıldıktan sonra ön ısıtma yapılmalıdır.

Montaj işlemine başlamadan önce, zemindeki nemin uygun seviyeye getirilmesi için ön ısıtma yapılması gerekir. Yerden ısıtma 25 °C’lik bir sıcaklıkta başlatılır; gidiş suyu sıcaklığı, 55 °C’ye veya istenen maksimum akış sıcaklığına ulaşılana kadar her gün 10 °C artırılır. 16 gün boyunca 55 °C’de veya gece düşürme olmaksızın öngörülen maksimum gidiş sıcaklığında gerçekleştirilir. Ardından ilk 25 °C’ye tekrar ulaşılana kadar ısıtma günlük 10 °C düşürülür ve sistem dinlenmeye bırakılır.

4.Zemin Kuruluğu Test Edilmeli

Ön ısıtma işlemi yapıldıktan sonra zemin kuruluğunun test edilmesi gerekir. Isıtma işleminin bitiminden 24 saat önce 50×50 cm boyutlarında polietilen film kenarlarından bantlanarak zemine yapıştırılır. 24 saat sonra filmin içinde herhangi bir buğulanma olmamışsa ve o bölgede zeminin rengi farklı değilse zemin montaja hazırdır.

Zemin henüz kaplamaya hazır değilse, birkaç gün daha beklemek gerekir. Zemini maksimum akış sıcaklığında ısıtmaya devam ederek montaja hazır hale gelmesi beklenir.

Şap tamamen kuruduğunda, yeni parkenizi gönül rahatlığıyla zemine serebilirsiniz. Yerden ısıtmalı sistemlerde laminant parke 27˚C’ye kadar uygundur, yüzey sıcaklığı ise 25˚C’yi geçmemelidir.

5.Parke Altına Koruma Ürünlerinin Kullanılması

Yerden ısıtmalı sistemlerde, parkenin ısıyı iyi iletmesi ve rutubete karşı korunması için parke altında kullanılan özel izolasyon malzemeleri kullanılmalıdır. Kullanılan izolasyon malzemesinin birleşim yerlerinde rutubet geçişini önlemek amacı ile en az 20 cm bantla kapatılması sağlanmalıdır.

6.Laminant Parkeler Yüzer Taban Döşenmeli

Yüzer taban, alt zemine çivilenmesi veya yapıştırılması gerekmeyen bir zemin türüdür. Laminant parkeleriniz yüzer taban döşenmelidir; parke ile duvar arasında 15 mm boşluk bırakılmalı ve süpürgelikler parkeye çakılmamalıdır. Döşeme işlemi normal döşeme gibi yapılır.

İletişime Geçiniz
Kare Parke
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz?